Höga Kustenleden, en av Sveriges vackraste vandringsleder som är en ca 13 mil lång, kustnära vandringsled i nord-sydlig riktning genom världsarvet Höga Kusten inom Kramfors och Örnsköldsviks kommuner. Den sträcker sig från Hornöberget vid Ångermanälvens norra strand och den mäktiga Höga Kustenbron ända upp till Örnsköldsvik, ”staden nolaskogs”. Leden anses allmänt ha sin början vid Hornöberget, men det går lika bra att vandra den från norr till söder.

 

Höga Kustenleden slingrar sig fram på stigar, mindre vägar, i skogar och ibland genom små samhällen och följer hela tiden kustlinjen. Ingen annanstans i Sverige kan man vandra så högt över havet så nära kusten. Den är bitvis mycket kuperad, och de olika sträckorna har olika svårighetsgrader vad gäller stigning i terrängen.

Att vandra leden är som att kliva in i ett geografiskt potpurri, och den bjuder på allt ifrån storslagna vyer över världsarvets skärgård uppifrån toppar som Valkallen och Lidnipan. Här finns spännande naturområden med rik flora och fauna och sevärda kulturminnen som fäbodvallar och gamla kyrkor. På ledens södra del till fascinerande stup och urskog där den löper genom vackra och mäktiga Skuleskogens nationalpark.

 

Höga Kustenleden är indelad i 13 etapper med olika längd, och dessa sträckor finns presenterade i häftet ”Höga Kustenleden” som bl.a. kan beställas från de lokala turistbyråerna i Kramfors och Örnsköldsvik. Längs leden finns övernattningsstugor av varierande art, och planerar man att göra en längre vandring är ett tips att i förväg ta reda på var stugorna ligger och att de är lediga. Att vandra längre sträckor på leden kräver noga planering av mat och dricksvatten eftersom leden mestadels går utanför samhällena.

Ett lämpligt etappmål på ledens mellersta del är friluftsanläggningen Lappudden i Nordingrå där man kan hyra stuga, duscha, basta, köpa frukost och koppla av.

 

Höga kustenledens etapper

 

-Hornöberget – Lövvik (9,8 km)

 

-Lövvik - Fjärdbotten (9,6 km)

 

-Fjärdbotten - Gavik (12,8 km)

 

-Gavik - Lappudden (11,5 km)

Lappudden är ett uppskattat etappmål. Vid Lappudden finns stugor och rum att hyra, kafé sommartid med lättare mat, konferenslokal, festlokal, egen badplats för våra gäster, grillplats, tältplatser (avgift), båtar, kajaker, kanoter, cyklar, vildmarksbad, bastu och en underbar natur.

 

-Lappudden - Ullånger (15,0 km)

 

-Ullånger - Skoved (10,5 km)

 

-Skoved - Skuleberget (6,8 km)

 

-Skuleberget – Käl (9,2 km)

 

-Käl – Näske (8,6 km)

 

-Näske - Köpmanholmen (6,0 km)

 

-Köpmanholmen - Sandlågan (12,7 km)

 

-Sandlågan - Svedje (11,6 km)

 

-Svedje – Örnsköldsvik (4,0 km)

 

 

 

 

 

 

AGMA Forntid & Äventyr AB

Destination Höga Kusten

 

www.destinationhogakusten.com

 

info@destinationhogakusten.com

 

tel. 070-286 43 05 eller 070-625 07 83

högakustenleden, vandring höga kusten, vandringsturer, vandringspaket
Agne Säterberg, agma forntid & äventyr ab
www.destinationhogakusten.comswedish pike fishing
Agne Säterberg
AGMA Forntid & Äventyr AB

www.swedishpikefishing.se